Groothandel van champignonsubstraten en cichoreiwortel

 

De champignon door de eeuwen heen

Sinds het bestaan van de mens op aarde is de champignon een voedingsbron. In de Oudheid waren de Grieken en de Romeinen er verlekkerd op. Dateert het recept van champignons op Griekse wijze van die tijd? Zeker is dit niet, maar feit is wel dat Hypocrates, de vader van de geneeskunde, al in de vijfde eeuw de heilzame werking ervan voor onze gezondheid roemde. De term “champignon”, die in de 14e eeuw in het Frans verschijnt, is een vervorming van “champignuel”, op zijn beurt een verbastering van het Latijnse woord “campignolius” (klein product van het platteland).

De “champignon de Paris” is een champignon die voor het eerst commercieel verbouwd werd in de verlaten Parijse groeves. Gebaseerd op dit Parijse model werd een champignonkwekerij in de tufkrijtsteengrotten van Folx-les-Caves in het oosten van Waals-Brabant ontwikkeld. Ze was de parel van dit kleine Haspengouwse dorp gedurende bijna een eeuw, van 1886 tot aan haar sluiting in 1975 die te wijten was aan een tekort aan… paardenmest.

Op een kleinere schaal nemen we met PROCHAMPI in Merdorp, vlakbij Folx-les-Caves, de fakkel over. In tegenstelling tot de champignonkwekerij van Folx die 180 kg champignons per dag produceerde, specialiseert ons bedrijf zich in de commercialisering van kwaliteitsvolle voedingsbodems voor de productie van champignons. ProChampi richt zich tot professionele tuinbouwers en groothandelaars die hun klanten een variatie van champignoncompost voor de teelt van champignons ter beschikking willen stellen. ProChampi richt zich ook tot groentetelers en particulieren die voor hun eigen productie wensen in te staan. We beschikken over een gevarieerd en zorgvuldig geselecteerd gamma aan substraten of voedingsbodems. Op elk pakket staan technische aanbevelingen die een uitstekend rendement moeten garanderen.